Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||
8 személyre: 1,2 kg sertéskaraj csont nélkül, 50 dkg gomba, 2 sárgarépa, 2 petrezselyem, 3 zöldpaprika, 4 paradicsom, 2 kisebb cukkíni (kb. 0,5 kg), 2 kisebb padlizsán, (kb. 0,5 kg) 80 dkg krumpli, 1 fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, zsír, olivaolaj, só, köménymag, bazsalikom |
Ha cserépedényben sütöm, beáztatom az edényt és a tetejét hideg vízbe. A karajt megtisztítom, lemosom, leitatom, megtűzdelem fokhagymával, alaposan megsózom, beletapicskolok egy csapott mokkáskanálnyi köménymagot, és egy tojásnyi forró zsírban alaposan lepirítom minden oldalán, lapjain, élein, sarkain, körbe-körbe. Türelmesen, jó kopogós-ropogósra. Ezután átteszem egy lábosba, aláöntök egy deci fanyar fehérbort, lefedem, és kislángon párolom. Amíg a husika puhul, kezelésbe veszem a zöldségeket: megmosom, megpucolom, lehámozom (csak a krumplit, répákat és a hagymát), és feldarabolom:
Paprikából legjobb a pritamin vagy a kápia, de jó a pirosra érett szentesi is. A kaliforniait nem ajánlom, mert vízízű. Gombának a barna csiperkét szoktam használni, de a laska is finom hozzá. A hús után maradt zsírt felforrósítom, hozzáadok fél deci olivaolajat, és amikor már forró, beleteszem a fehérrépát, meghintem sóval, és 2-3 percig pirítom. Utána hozzáadom a sárgarépát, ezzel is kavargatom 2-3 percig, majd a gomba és paprika következik ugyanígy, végül a padlizsán és a cukkíni egyszerre. Megvárom, míg átforrósodik, megforgatom kétszer-háromszor és leveszem a tűzről, hozzákeverem a paradicsomot, megkóstolom, ha kell, sózom, és alaposan megszórom bazsalikommal, de tényleg rendesen; szárítottból két evőkanállal, frisset egy csokorral, összetépkedve. Jól összekeverem. Egy fedeles sütőedényt (legjobb az agyag, de jénai is megteszi) kikenek olivával, az alját kibélelem a felkarikázott hagymával, alaposan megsózom. ráteszem a húst, amire az üvegkeménységű kérget pirítottam, tehát óvatosan teszem rá, el ne törjön. Ezután ráborítom a zöldséget, eligazgatom rajta, hogy egyenletes legyen, majd lefedem, és beteszem a sütőbe, kb. 90 percre. Jénaiban sütve lehet előmelegített a sütő (200 fokra), cserépedény esetén hideg sütőbe teszem, felfűtöm 200 fokra, és amikor elérte visszaveszem 180-ra és így sütöm másfél órát. Akkor van kész, ha hústűvel megszúrva, a hús lejön róla segítség nélkül. Amíg a sütő dolgozik, én sem tétlenkedem; készítek egy finom leveskét, a sütés végefelé pedig pár karika rósejbnit. Ha elkészült, fedő alatt pihentetem húsz percig, majd kiveszem a húst, felszeletelem és visszateszem a zöldség tetejére, szépen körberakom a pirosra sült krumplikarikákkal. Savanyúságnak igény esetén kovászos uborkát kínálok mellé. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|