recept: Magyaros együttsült mediterrán zöldségekkel, Kifőzde
Magyaros együttsült mediterrán zöldségekkel
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

8 személyre:
1,2 kg sertéskaraj csont nélkül,
50 dkg gomba,
2 sárgarépa,
2 petrezselyem,
3 zöldpaprika,
4 paradicsom,
2 kisebb cukkíni (kb. 0,5 kg),
2 kisebb padlizsán, (kb. 0,5 kg)
80 dkg krumpli,
1 fej vöröshagyma,
4-5 gerezd fokhagyma,
zsír, olivaolaj, só, köménymag, bazsalikom





Ha cserépedényben sütöm, beáztatom az edényt és a tetejét hideg vízbe.

A karajt megtisztítom, lemosom, leitatom, megtűzdelem fokhagymával, alaposan megsózom, beletapicskolok egy csapott mokkáskanálnyi köménymagot, és egy tojásnyi forró zsírban alaposan lepirítom minden oldalán, lapjain, élein, sarkain, körbe-körbe. Türelmesen, jó kopogós-ropogósra. Ezután átteszem egy lábosba, aláöntök egy deci fanyar fehérbort, lefedem, és kislángon párolom.

Amíg a husika puhul, kezelésbe veszem a zöldségeket: megmosom, megpucolom, lehámozom (csak a krumplit, répákat és a hagymát), és feldarabolom:

  • a hagymát vékony szeletekre,
  • a répákat és a paprikát 1 cm-esnél nem nagyobb kockára,
  • a paradicsomot, cukkínit és padlizsánt kb. 2 cm-es kockákra,
  • a gombát - ha elég apró - négybe, különben kb 2cm-es darabokra,
  • a krumplit félcentis karikákra.

Paprikából legjobb a pritamin vagy a kápia, de jó a pirosra érett szentesi is. A kaliforniait nem ajánlom, mert vízízű. Gombának a barna csiperkét szoktam használni, de a laska is finom hozzá.

A hús után maradt zsírt felforrósítom, hozzáadok fél deci olivaolajat, és amikor már forró, beleteszem a fehérrépát, meghintem sóval, és 2-3 percig pirítom. Utána hozzáadom a sárgarépát, ezzel is kavargatom 2-3 percig, majd a gomba és paprika következik ugyanígy, végül a padlizsán és a cukkíni egyszerre. Megvárom, míg átforrósodik, megforgatom kétszer-háromszor és leveszem a tűzről, hozzákeverem a paradicsomot, megkóstolom, ha kell, sózom, és alaposan megszórom bazsalikommal, de tényleg rendesen; szárítottból két evőkanállal, frisset egy csokorral, összetépkedve. Jól összekeverem.

Egy fedeles sütőedényt (legjobb az agyag, de jénai is megteszi) kikenek olivával, az alját kibélelem a felkarikázott hagymával, alaposan megsózom. ráteszem a húst, amire az üvegkeménységű kérget pirítottam, tehát óvatosan teszem rá, el ne törjön. Ezután ráborítom a zöldséget, eligazgatom rajta, hogy egyenletes legyen, majd lefedem, és beteszem a sütőbe, kb. 90 percre. Jénaiban sütve lehet előmelegített a sütő (200 fokra), cserépedény esetén hideg sütőbe teszem, felfűtöm 200 fokra, és amikor elérte visszaveszem 180-ra és így sütöm másfél órát. Akkor van kész, ha hústűvel megszúrva, a hús lejön róla segítség nélkül.

Amíg a sütő dolgozik, én sem tétlenkedem; készítek egy finom leveskét, a sütés végefelé pedig pár karika rósejbnit.

Ha elkészült, fedő alatt pihentetem húsz percig, majd kiveszem a húst, felszeletelem és visszateszem a zöldség tetejére, szépen körberakom a pirosra sült krumplikarikákkal. Savanyúságnak igény esetén kovászos uborkát kínálok mellé.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: rósejbni
 kovászos uborka

Forrás: Saját recept.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2012.06.15. Utoljára frissítve: 2012.06.15.
Utolsó megtekintés: több, mint 13 órája (2024-05-02 20:38:04 - 1.52)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez